Ta de beste valgene for hvor du bør søke når du leter etter ny jobb

Du har nok opplevd det før – at du skal søke jobb, men er usikker på hvordan du går frem og hvor du bør søke. Noen vet nøyaktig hva de er ute etter og hvilken stilling de er kvalifisert til, men det gjelder slett ikke alle. Kanskje er du kvalifisert til flere jobber eller mangler utdanning til å nå den stillingen du aller helst vil ha. Da må du søke på en midlertidig jobb frem til du har de kvalifikasjonene som kreves. Men hvilke jobber bør du søke på, og hva er det viktig å tenke på før du søker?

Kjenn dine grenser

Mange ledige stillinger har krav til utdanning, noe som er en av hovedgrunnene til at unge voksne ofte havner utenfor i arbeidsmarkedet. Du kan for eksempel ikke søke på en stilling som psykolog bare fordi du liker mennesker, eller som lærer fordi du liker å lære bort det du kan. Det er en grunn til at det er krav til riktig studieretning og kompetanse, og søker du uten det, vil du avvises med en gang. Derfor er det viktig å kjenne dine grenser, og å vite hvor du faktisk har en reell sjanse til å bli ansatt. Heldigvis er det mange veier å gå innenfor mange forskjellige felt, også før utdanningen er på plass.

Legg vekt på dine kvaliteter

Alle jobber egner seg ikke for alle. Er du introvert, for eksempel, kan det kanskje bli tøft for deg å jobbe i en butikk. Der må du snakke med mennesker hele dagen, og det kan fort slite deg ut og ta energien fra deg. Du bør i stedet sikte deg inn på et yrke der du kan drive på i fred og ro, uten å måtte forholde deg til andre hele tiden.

For eksempel kan du søke på frilanserstillinger som skribent, der du kan skrive om reisedestinasjoner, casinoer som Maria Bingo eller den finansielle verden. Fordelen med å være frilanser er at du kan sikte deg inn på de temaene og feltene du selv liker og han kunnskap innenfor. Er du bedre til å fotografere enn å skrive, kan du bli frilansfotograf eller frilansdesigner. Mulighetene er mange, og du trenger ikke velge en stilling som ikke passer deg og personligheten din.

Kartlegg markedet

Før du skriver søknader og søker på stillinger, bør du kartlegge markedet å se hvor det er lettest å få seg jobb. Da er sannsynligheten større for å lykkes. Blant annet er det normalt mange ledige stillinger innenfor kategoriene salg og service – et naturlig sted å sikte seg inn. Innenfor disse kategoriene er det mange muligheter. Du kan jobbe med kundeservice, besvare e-poster, jobbe i hotellresepsjon, i butikk, på café og mye, mye mer. Med andre ord har du mange muligheter.

Vær deg selv

Ikke lyv eller overdriv i søknaden – husk å være deg selv. Går søknaden din gjennom vil du innkalles til et intervju, og da vil arbeidsgiver uansett danne sitt eget inntrykk av deg. Vær derfor så ærlig du kan, og få frem personligheten din allerede i søknaden. Da er det større sannsynlighet for å lykkes.